4 Followers
8 Following
Sanne

Sanne

I like to read classics, historical fiction and world lit. Oh and I love short stories.

Een pion voor een dame: Jacoba van Beieren

Een pion voor een dame: Jacoba van Beieren - Antheun Janse

Sadly, this wonderful non-fiction is not available in English, so I will review it in Dutch.

 

Zeer goed boek. Jacoba van Beieren, met haar onstuimige leven, spreekt tot de verbeelding; vier keer getrouwd, oorlog met Jan zonder genade én Filips van Bourgondië en op het eind verloor ze alles, trouwde ze voor liefde en stierf ze jong, op 36-jarige leeftijd.
Janse neemt je in zijn boek mee naar de wereld van Jacoba. Het instabiele politieke klimaat van de Nederlanden en de weelde van het aristocratische leven. Ook probeert hij een beeld te krijgen van de persoon Jacoba. Wie was deze vrouw? Helaas is dit in de bronnen uit die tijd lastig te achterhalen. Janse laat goed zien hoe weinig invloed Jacoba werkelijk had op de gang van zaken. Vaak was zij niet meer dan een pion in de politieke spelletjes van haar moeder en haar Hoekse bondgenoten, of haar neef de hertog van Bourgondië.

Dit boek is een echte aanrader voor geïnteresseerden in de middeleeuwse geschiedenis. Het weet een ruim publiek aan te spreken, omdat het - ondanks de voetnoten - toch begrijpelijk blijft voor de leek. Complexe politiek situaties worden duidelijk uitgelegd en daarnaast is er ook ruimte voor details en verhalen uit het gewone leven van Jacoba; wat ze in haar vrije tijd deed, wat voor onderwijs ze kreeg als meisje, of hoe haar "gevangenis" in Gent eruit zag.